in

Ομιλία Λάζαρου Λασκαρίδη στην εκδήλωση για την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς

Ο αντιδημάρχος Πολιτισμού και ΚΕΠ Λάζαρος Λασκαρίδης, μιλώντας στην αποψινή εκδήλωση του Δήμου και του Συνδέσμου Αρκάδων Καλλιθέας και όμορων Δήμων «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» για τη συμπλήρωση 201 ετών από την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς, έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι η σημερινή εκδήλωση δεν έχει μόνο καλλιτεχνικό αλλά και πνευματικό χαρακτήρα. Διότι –κι εδώ ο Σύνδεσμος Αρκάδων έχει σημαίνοντα ρόλο- σημασία δεν έχει μόνο η παράδοση ενός τόπου αλλά και η ιστορία του, η οποία είναι ο κατευθυντήριος οδηγός των ηθών και των εθίμων.

Θα είναι λάθος να προσεγγίζουμε τα δημώδη άσματα, μόνο υπό τη σκοπιά της τέρψης. Κρύβουν μέσα τους το χαρακτήρα ενός ολόκληρου λαού, που αγωνίζεται, πολεμά, στενοχωριέται, πανηγυρίζει, γλεντά, ερωτεύεται, μαθαίνει. Είναι βαθιά ανθρώπινα και αποκαλυπτικά, παρακολουθούν την πορεία του ανθρώπινου παράγοντα, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Η αποψινή βραδιά, είναι δομημένη κατά τέτοιον τρόπο που να τα περιλαμβάνει όλα με γνώμονα όχι μόνο την παράδοση αλλά και τη γενεσιουργό αιτία της.

Διότι, αυτός ο λαός έχει τεράστια ιστορία που διακρίνεται στα βάθη των αιώνων με τις μεγάλες εθνικές επιτυχίες αλλά και τις αντίστοιχες δοκιμασίες και ήττες. Η επανάσταση των Ελλήνων, στην οποία η Πελοπόννησος και η Αρκαδία είχαν σημαίνοντα ρόλο, άνοιξε το δρόμο για τη συγκρότηση του νέου ελληνικού κράτους, αυτού που δύο αιώνες μετά, έχει οντότητα, την οποία –κι αυτό αποτελεί χρέος όλων ημών- δεν πρέπει να θέτουμε σε δοκιμασία στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκακιέρα.
Η Αρκαδία είναι εκείνη που γέννησε εμβληματικά πρόσωπα του αγώνα αλλά αποτελεί και μικρογραφία του έθνους, του τότε. Με τη γενναιότητα του, τη συγκρότηση του αλλά και με τις διαφωνίες και τις αντιθέσεις του.

Η απελευθέρωση της Τριπολιτζάς, την οποία τιμούμε απόψε, είναι από τα ορόσημα του γένους των Ελλήνων. Συγκαταλέγεται στους οδηγούς της μετέπειτα πορείας μας. Και ξέρετε –κι αυτό δεν το κάνουμε εμείς για να ευλογήσουμε τα γένια μας- σημειώνεται μια διαφορά ήθους ως προς το πώς αντιμετωπίζει η δική μας πλευρά και πως η «αντίπερα όχθη» τις επετείους. Είναι αλλιώς να εορτάζεις την απελευθέρωση ενός έθνους, ενός λαού κι αλλιώς να βαπτίζεις «απελευθέρωση», την εισβολή σ’ ένα ανεξάρτητο κράτος, όπως κάνουν οι γείτονές μας, οι ίδιοι πάντα… γείτονες, για τις μαρτυρικές ημέρες του Ιουλίου 1974!

Και το ήθος, στο οποίο αναφέρθηκα, αντικατοπτρίζεται περίτρανα στη μαρτυρία του «Γέρου του Μοριά», αναφερόμενου στην επέτειό σας, στην επέτειο μας: «Όταν εβγήκα εις την Τριπολιτζά με έδειξαν εις το παζάρι τον πλάτανο οπού εκρέμαγαν τους Έλληνας, αναστέναξα και είπα: «Άϊντε, πόσοι από το σόγι μου και από το έθνος μου εκρεμάστηκαν εκεί». Και εδιέταξα και τον έκοψαν· επαρηγορήθηκα και δια τον σκοτωμό των Τούρκων».

Πριν από 201 χρόνια, εκείνος και οι άλλοι πρόγονοι μας, άνοιξαν το δρόμο για να φτάσουμε στα σημερινά μας σύνορα, θα οποία θα ήταν ακόμα μεγαλύτερα αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή. Εκατό χρόνια από τότε, κι αυτή είναι η άλλη αλλά τραγική επέτειος των ημερών, που μας έδωσε και φέτος (όπως πέρσι με τα 200 χρόνια από το 1821) νέα εναύσματα για μελέτη, με την ενισχυμένη βιβλιογραφία.

Το 1821 με το 1922 σε παραλληλισμό, μας οδηγούν, σε πρώτη ανάγνωση, και σ’ ένα ασφαλές συμπέρασμα: Την πασιφανή διαφορά της ενότητας από τη διχόνοια. Και μπορεί το ’21 να μην ήταν όλα ρόδινα –κι εκεί υπήρχαν και διαφωνίες και αντιθέσεις- αλλά το ’22 κυριάρχησαν το λυσσαλέο μίσος και ο ρεβανσισμός, με κατάληξη τον όλεθρο και τον ξεριζωμό 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων.
Φίλες και φίλοι Αρκάδες

Ο Δήμος Καλλιθέας είναι εδώ! Για να προκρίνει και να ενισχύει εκδηλώσεις, όπως η σημερινή. Με γνώμονα την προβολή της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου μας, εκδηλώσεις για όλους κι όχι του ενός. Διότι, αυτό θέλουν όλοι από εμάς. Να αισθάνονται και την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς, δραστηριοποιούμενους στο συλλογικό κι όχι στο ατομικό συμφέρον. Στρατευμένους στο «εμείς», με απομονωμένο το ατομικό «εγώ».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ιδρύεται Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας

Έργα 8 εκατ. ευρώ στον Δήμο Καλλιθέας από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»