in

Ομιλία του αντιδημάρχου Καλλιθέας Λάζαρου Λασκαρίδη στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιασεμή»

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Καλλιθέας Λάζαρος Λασκαρίδης μιλώντας, σε εκδήλωση του Δήμου για την παρουσίαση του βιβλίου της Στέλλας Φραντζή «Γιασεμή. Στους δρόμους της Ανατολής», έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:

«Από μικρός έχω τη συνήθεια (ακατανόητη τη χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι φίλοι μου αλλά, κάποιοι –λίγοι είναι η αλήθεια- την κατανοούν, διότι το ίδιο πράττουν κι οι ίδιοι) να μυρίζω όποιο έντυπο φτάνει στα χέρια μου. Είτε είναι αυτό εφημερίδα, είτε βιβλίο, ακόμα και διαφημιστικό φυλλάδιο.

Για μένα αποτελεί αυτό, αφενός μεν μία μηχανική κίνηση, αφετέρου δε μια πράξη αισθήσεων και παραισθήσεων. Ίσως αυτό ν’ αποτελεί ίδιον ενός θιασώτη και ταπεινού λειτουργού της γραφίδος.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Για να σας εξομολογηθώ ότι μόλις πήρα αυτό το βιβλίο, τη «Γιασεμή» στα χέρια μου, δεν χρειάστηκε καν να το φέρω στη μύτη μου για να γνωριστώ με τη μυρωδιά του. Μόλις το πήρα στα χέρια μου, πριν καν να το ξεφυλλίσω, ανάβλυζε το δικό του ξεχωριστό άρωμα. Μόνο από το εξώφυλλο, που παραπέμπει από μόνο του σε μια μικρή Γιασεμή, που χτίζει το δικό της νεανικό όνειρο με το άρωμα της ανατολής, αναμεμειγμένο με τους θρύλους και της παραδόσεις του ελληνισμού. Διότι ούτε ένας θα βρεθεί να πει ότι οι γωνιές της Ανατολής, αυτές των μη λησμονημένων πατρίδων δεν έχουν το δικό τους άρωμα. Κι είναι ξεχωριστό! Και θα τολμήσω να πω το καλύτερο! Κι όχι τόσο από λόγους καταβολών αλλά διότι σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η ωμή πραγματικότητα. Πώς να το κάνουμε…

Και δεν είναι μόνο η Γιασεμή με το νεανικό της αέρα αλλά και το γιασεμί, στο οποίο επίσης παραπέμπει ο τίτλος του βιβλίου της Στέλλας Φραντζή. Το γιασεμί, διόλου τυχαίο δεν είναι αυτό- σκεφτείτε το- ότι στην παραδοσιακή ελληνική γλώσσα ονομάζεται ίασμος, και σίγουρα κάπου παραπέμπει αυτό. Επίσης τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στην ελληνική μουσική είναι το άνθος που έχει υμνηθεί για λογαριασμό του έρωτα.

«Το γιασεμί στο στήθος σου, με τρέλανε κυρά μου, να το μυρίσω θέλησα και ράγισε η καρδιά μου» έλεγε ο αξέχαστος βάρδος του έρωτα Νίκος Γούναρης ενώ με  «κάτι νύχτες με φεγγάρι, με αγιόκλημα και γιασεμί» μίλησε στις ψυχές μας ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Όλα αυτά τα μεθυστικά αρώματα πώς να μην αγγίξουν την πέννα της κυρίας Φραντζή, η οποία είχε και αρωματοποιό στην οικογένειά της και παραδίδει απόψε σε όλους εμάς ένα πάρα πολύ όμορφο και καλαίσθητο ταξιδιωτικό διαβατήριο, διότι έτσι επιδρά , κυρίες και κύριοι, το βιβλίο της «Γιασεμή. Στους δρόμους της Ανατολής», στον αναγνώστη.

Η κυρία Φραντζή γράφει όμορφα, μυρωδικά και καθηλωτικά για τον αποδέκτη της κοπιαστικής εργασίας. Κρατήστε μόνο μερικά από τα ονόματα των ηρωίδων της: Γιασεμή, Πασχαλιά, Μπαχάρ, Ροζαλία, Ορτανσία, Αλοΐζ. Δεν μοσχομυρίζουν; Και που συμβαίνουν όλα αυτά; Όχι όπου κι όπου αλλά σε τόπους όπως η ανυπέρβλητη Σμύρνη, η αρχόντισσα Πόλη και οι φρεσκοασβεστωμένες γωνιές του Πειραιά.

Κυρία Φραντζή, τα ειλικρινή μου όχι συγχαρητήρια αλλά ευχαριστήρια για τη «Γιασεμή» σας, το άρωμά της μας έχει μεθύσει ήδη!»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με τραυματίες στη Συγγρού… Μεγάλο μποτιλιάρισμα στο ύψος του «Νιάρχος»

Κώστας Ασκούνης: «Αστυνομία σε διευθυντή σχολείου έστειλε η διοίκηση Κάρναβου»