in

Αυτά είναι τα μέτρα που ισχύουν από αύριο: Μάσκα παντού – Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ανάσχεση του κορονοϊού. Νέα σειρά μέτρων για τον κορονοϊό ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, υπό την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία απειλεί με νέο κύμα.

Ο υπουργός έκρινε πως με την αύξηση των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής, κρίνεται «επιτακτικό να ληφθούν μέτρα».

Τα νέα μέτρα

Τα μέτρα, λοιπόν, που ανακοινώθηκαν για την ανάσχεση της διασποράς θα τίθενται σε ισχύ από αύριο στις 06:00 είναι τα εξής:

  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους των δήμων.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Στην περίπτωση της εστίασης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας μέχρι να κάτσει κάποιος στο τραπέζι του, ενώ η υποχρέωση ισχύει και για τα γυμναστήρια και τις εκκλησίες. Διατηρείται το πρόστιμο για μη χρήση της.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Ισχυρή σύσταση για τεστ στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα κατά τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, καθώς έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζουν συμπτώματα μετά την είσοδό τους και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αντιμετώπιση της διασποράς.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο και έως τις 2 Ιανουαρίου, ενώ από τις 3 του ίδιου μήνα θα πάμε σε ένα νέο πακέτο μέτρων.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, όπως είπε, θα συνεδριάζει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αναλύσει τα δεδομένα ώστε να φανούν οι τότε ανάγκες και να «κλειδώσουν» τα επόμενα μέτρα. Δεν απέκλεισε, δε, την πιθανότητα οι επόμενοι περιορισμοί να τεθούν σε εφαρμογή και πριν από τις 3 Ιανουαρίου.

Η δεύτερη φάση των μέτρων

Παρότι ο υπουργός δεν έκανε αναλυτικές ανακοινώσεις για τα όσα θα ισχύουν από τη νέα χρονιά, έδωσε μερικές κατευθυντήριες γραμμές.

Ξεκαθάρισε πως τα μέτρα «δεν θα παραπέμπουν είτε ειδικά, είτε γενικά, σε lockdown» και θα αφορούν:

  • Διασκέδαση. Θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια για το ωράριο
  • Εκδηλώσεις και ειδικά αθλητικές.
  • Τηλεργασία
  • Μέτρα που θα τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο για μη αναγκαίες δραστηριότητες

Επέμεινε πως δεν θα έχουμε επιστροφή του «13033», αλλά και θα έχουμε κανονικό άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των γιορτών. Για τα σχολεία είπε ότι δεν έχει παρατηρηθεί πως συμβάλουν στην εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο, επέμεινε πως όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπό εξέταση από τους ειδικούς και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Εξήγησε, δε, πως τα Χριστούγεννα θα αποτελέσουν «μέτρο» και για την Πρωτοχρονιά.
Ερωτώμενος για το λιανεμπόριο, είπε ότι δεν υπάρχει κάποια εισήγηση για τον τομέα, αλλά επανέλαβε πως θα φανούν όλα την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Ανακοίνωση Δήμου Καλλιθέας: «Θα πραγματοποιηθούν κανονικά και με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, οι προγραμματισμένες για σήμερα εκδηλώσεις»

Σάλος στην Τουρκία από την άγρια επίθεση καθηγητή με μπουνιές και σφαλιάρες σε μαθητή (vid)