in

Πώς να προστατέψετε το WIFI σας από τους hakers

[dropcap]T[/dropcap]εράστια ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση πως οι ασύρματες συνδέσεις των οικιακών και επαγγελματικών δικτύων Wi-Fi σε όλο τον κόσμο είναι εκτεθειμένες σε παραβιάσεις από haker εξαιτίας ενός κενού ασφαλείας, που ονομάζεται Krack.

Με λίγα λόγια οι συνδέσεις στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi δεν είναι πλέον ασφαλείς.

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”2″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”texnologia”]

«Ενώ ήταν ασφαλής o κωδικός του Wi-Fi, ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η κρυπτογράφηση μέσω Wi-Fi, δεν είναι πλέον γιατί κατάφεραν να σπάσουν την κρυπτογράφηση. Έχει λοιπόν αποκρυπτογραφηθεί ο αλγόριθμος του κωδικού του Wi-Fi κι έτσι μπορεί ο καθένας να συνδεθεί στα Wi-Fi με username και password που κυκλοφορούν στο ίντερνετ», υποστηρίζει ο πρόεδρος των Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και προσθέτει: «Για να μπορέσει κάποιος να προστατευτεί πρέπει να κάνει ενημέρωση ειδικά των android συσκευών και του υπολογιστή του μέσω internet και να βάλει το νέο λογισμικό που έχει βγει και προστατεύει. Δηλαδή πρέπει κανείς να “κατεβάσει” το νεότερο λογισμικό android, microsoft windows, mac και ios. Να αναβαθμίσει λοιπόν τις συσκευές στη νεότερη έκδοση. Σε δεύτερη φάση πρέπει να επικοινωνήσει με τον πάροχο του και να αναβαθμίσει και το firmware, δηλαδή το modem του».

Αν η σύνδεση μπει στο στόχαστρο χάκερ, τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς είναι σε θέση να διαβάσουν αριθμούς πιστωτικών καρτών, κωδικούς για τράπεζες, passwords για web banking και διάφορα τέτοιου είδους ευαίσθητα δεδομένα.

«Είναι πολύ επικίνδυνο αν και το κομμάτι της τράπεζας ψιλοέλεγχεται γιατί έχουν τοποθετήσει ειδικά συστήματα ώστε να μην μπορεί να γίνεται ταυτόχρονη επικοινωνία, έχουν βάλει και pin έτσι ώστε το ρίσκο να μην είναι τόσο μεγάλο για τον τραπεζικό λογαριασμό όσο για τις πιστωτικές κάρτες», τονίζει ο κ. Βασιλάκος και συμβουλεύει τους χρήστες να μην χρησιμοποιούν «κλοπιμαία» λογισμικά καθώς δεν θα μπορούν να κάνουν αναβαθμίσεις.

Αν οι χρηστές ακολουθήσουν τα παραπάνω θέματα είναι περισσότερο προστατευμένοι αλλά όχι απολύτως, καταλήγει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλάκος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Βοηθός προπονητή Καλλιθέας: «Πολύ ευχαριστημένοι»

Μετά τους Μέσι και Ντεσάμπ, ο ISIS απειλεί και τον Νεϊμάρ