in

Χορτοφάγοι εναντίον κρεατοφάγων: Δίδυμοι διεξάγουν διατροφικό πείραμα και συγκρίνουν τα αποτελέσματα (vid)

Ο Χιούγκο και ο Ρος Τέρνερ, δύο ομοζυγωτικοί δίδυμοι, αποφάσισαν να διεξάγουν ένα πρωτότυπο διατροφικό πείραμα για να δουν τι αποτελέσματα έχει στην υγεία και στο σώμα μία εντελώς διαφορετική διατροφή ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Για 12 εβδομάδες, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο, ο ένας έγινε vegan και ο άλλος έτρωγε μόνο κρέας και ζωικές πρωτεΐνες ενώ λάμβαναν συνολικά τις ίδιες θερμίδες ημερησίως.

Στο τέλος συνέκριναν τα αποτελέσματα που είχε αυτό στο σώμα τους και τη φυσική τους κατάσταση.

Την εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια του πειράματος, παρακολουθούσε η Virgin Active και το Τμήμα έρευνας Διδύμων στο πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου.

Παράλληλα με τη διατροφή τους, προπονούνταν εντατικά πέντε με έξι φορές την εβδομάδα, με συγκεκριμένο πρόγραμμα που είχε διαμορφώσει ο γυμναστής τους.

Στο τέλος, παρατήρησαν μεγάλες διαφορές όσον αφορά το βάρος, τα επίπεδα χοληστερίνης και το ποσοστό λίπους στο σώμα του καθενός, εξαιτίας της διατροφής τους.

Τα αποτελέσματα στον vegan Χιούγκο

Ο Χιούγκο ακολούθησε vegan διατροφή. Πριν ξεκινήσει το πείραμα ζύγιζε 83,9 κιλά και είχε περίπου 13% λίπους στο σώμα του.

Μέσα σε δώδεκα εβδομάδες το σωματικό βάρος του μειώθηκε στα 82,1 κιλά και παράλληλα το λίπος στο σώμα του έπεσε στο 12%. Επίσης μειώθηκαν τα επίπεδα χοληστερίνης του και, όπως ανέφερε ο ίδιος, ένιωθε σε σημαντικό βαθμό περισσότερη ενέργεια και ήταν πνευματικά πιο διαυγής και συγκεντρωμένος.

Ωστόσο υπήρχαν και αρνητικές «παρενέργειες», όπως είπε, αφού είχε χάσει τη σεξουαλική του διάθεση.

Τα αποτελέσματα στον κρεατοφάγο Ρος

Ο Ρος ξεκίνησε από τα 79,4 κιλά, με 13% ποσοστό λίπους στο σώμα του και κατά τη διάρκεια της διατροφής του με βάση το κρέας ανέβηκε στα 85,7 κιλά. Τα 1,8 κιλά ήταν λίπος, αλλά τα 4,5 κιλά ήταν μυϊκή μάζα, ενώ το ποσοστό λίπους στο σώμα του αυξήθηκε στο 15%.

Τα επίπεδα της χοληστερίνης του έμειναν σταθερά κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων.

Όπως ανέφερε ο Ρος, τα γεύματά του είχαν περισσότερη ποικιλία σε σχέση με τη συνηθισμένη του διατροφή και αρκετά ισορροπημένα όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, με ποικιλία ανάμεσα σε κοτόπουλο, ψάρι, κόκκινο κρέας, λαχανικά, γαλακτοκομικά και δημητριακά.

Οι επιστήμονες εντόπισαν και άλλες σημαντικές διαφορές στα δύο αδέρφια.

Στην περίπτωση του Χιούγκο, διαπιστώθηκε πως το «μικροβίωμα» (χρήσιμοι μύκητες, βακτηρίδια κ.λπ.) είχε γίνει πιο ανθεκτικό, μειώνοντας τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις, υπήρχαν απώλειες λόγω της αυστηρής vegan ή της αυστηρά κρεατοφαγικής διατροφής αντίστοιχα.

Οι παρατηρήσεις των δύο αδερφών

Ο Χιούγκο ανέφερε ότι στο γυμναστήριο είχε πολύ περισσότερη ενέργεια.

«Πηγαίναμε πέντε έξι φορές την εβδομάδα και δεν υπήρξε ούτε μία προπόνηση που να νιώσω ότι δεν είχα την δύναμη» είπε.

Αντίθετα ο Ρος παρατήρησε ότι πεινούσε πάρα πολύ κατά τις 10-11. Είχε κορυφώσεις ενεργητικότητας και μετά ένιωθε πολύ εξαντλημένος.

Σε σχέση με τον αδερφό του ο Ρος πήρε βάρος, ενώ ο Χιούγκο έχασε.

Τα δύο αδέρφια, σε ό,τι αφορά το διατροφικό τους πείραμα, καταλήγουν πως θα κρατήσουν τα καλύτερα στοιχεία από κάθε διατροφικό στυλ, ακολουθώντας μια μεικτή διατροφή και ενισχύοντας με πιο πολλές vegan προτάσεις το μενού τους.

Ο Χιούγκο και ο Ρος είναι άνθρωποι της περιπέτειας. Από το 2011 κάνουν δύσκολες εξορμήσεις σε δυσπρόσιτα και επικίνδυνα σημεία του πλανήτη.

Το 2015 ανέβηκαν στην ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το όρος Έλμπρους στον Καύκασο, για να συγκρίνουν τον παραδοσιακό ορειβατικό εξοπλισμό με μοντέρνα εργαλεία.

Είναι απόφοιτοι του τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Loughborough και κατέχουν ήδη δύο ρεκόρ: ως μέλη του νεότερου πληρώματος που διέσχισε κωπηλατώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό και ως οι πρώτοι δίδυμοι που κωπηλάτησαν οποιονδήποτε ωκεανό του πλανήτη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ανήλικος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού

Άθλια Φάρσα: Έριξε μπλε μπογιά στο μπάνιο της κοπέλας του κι έφαγε άγριο «κράξιμο» (vid)